image

Film:
Najlepši dan života

Esej o velikom sportskom događaju

Sinopsis:

Film „Najlepši dan života” je nostalgična priča o pobedi fudbalskog kluba Crvena zvezda, pre četvrt veka, u Bariju 1991. Ovo je esej o velikom sportskom događaju koji je i danas mnogima najlepši dan u životu, to je preispitivanje odnosa sporta i političkog okruženja, priča o ličnoj i kolektivnoj sreći. Na utakmicu je pred ratno vreme otišlo oko 30.000 zvezdaša, koji nisu hteli da propuste najvažniji dan svog kluba, i to im je obeležilo živote.

Pažljivo birani junaci našeg filma su i igrači, članovi stručnog štaba, muzičari koji su muzikom obeležili pobedu, navijači sa nestvarnim, začuđujućim pričama, zavetima, nekad ljubavnim, nekad familijarnim, nekad prijateljskim, jer bilo je i onih koji nisu mogli da stignu u Bari, italijanski grad koji čuva mošti Svetog Nikole koga Srbi slave i neizmerno poštuju. Priča se da je ulicama ovog primorskog grada tekla reka istopljenih sveća, koje su paljene za uspeh Zvezde.

image

Ovo je priča o borbi Davida i Golijata, gde fanatična vera i veliko srce pobeđuju. „Najlepši dan života” je neizostavno i film o ratu koji je prekinuo mnoge živote, a mnoge zauvek promenio. Taj rat je počinjao dok je još uvek trajala pobednička pesma, kluba koji je predstavljao Jugoslaviju u malom: igrači su bili iz svih republika, koje uskoro postaju zaraćene strane.

Ovo je čudesno svedočenje kako je zemlja koja je dala takav vrhunski rezultat u evropskom sportu, nakon mesec dana postala krvava klanica. Kako su sreću naših života smenili tuga, nespokoj, suze, a tako smo umeli da se radujemo. Šta nas danas čini srećnima i ima li kolektivne sreće?

„Najlepši dan života” je film koji preispituje naše živote koji ulaze u zrelost, a čeznu i dalje za velikom srećom. To je i priča o Zvezdi danas, njenoj borbi da dostigne staru slavu, njenom traganju za srećom u sasvim drugačijim okolnostima.

image
INFO:

Kraj snimanja: leto 2019
Režija: Ivica Vidanović
Scenario: Aleksandar Miletić
Produkcija: Cinnesport
Izvršna produkcija: Cinnesport