image

Film:
Igra mog života

Film baziran na autobiografiji počasnog generalnog sekretara Svetske košarkaške federacije (FIBA) Bore Stankovića

Sinopsis:

Dugometražni dokumentarni film “Igra mog života” je film baziran na autobiografiji počasnog generalnog sekretara Svetske košarkaške federacije (FIBA) Bore Stankovića. Čoveka koji je sve bio u košarci, od reprezentativca, preko trenera do vođe svetske košarke. Za nekoga ko je u život zakoračio sa predznakom “sin državnog neprijatelja”, to je bio nezamisliv životni podvig.

Film prati sudbinsku vezanost Bore Stankovića, dečaka iz dobro stojeće pravničke porodice, koja je pre Drugog svetskog rata udobno živela u Novom Sadu. Sa košarkom se upoznao slučajno, za vreme rata u kojem je izgubio 14 članova najuže familije, računajući i oca Vasilija koga je, kao pristalicu Draže Mihajlovića, pogubila nova vlast. Bora, koji je neko vreme s njim proveo u zatvoru, ipak je oslobođen. Ostao je sam sa majkom, mudrom Čehinjom, koja mu je po završetku rata dala savet: „Nemoj da studiraš pravo u zemlji koja nema pravo“!.

Njegov veliki motiv je bio da skine takav žig i da odbrani čast svoga prezimena. Takvu šansu je video u košarci, igri koja mu se dopala na prvi pogled, na zemljanim terenima na Tašmajdanu, 1942. godine.

Osamnaest godina kasnije dobiće ponudu da postane zamenik generalnog sekretara Fibe. Na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. dolazi na čelo Fibe koja s njim ulazi u svoje zlatno doba. Na toj funkciji ostaće 26 godina, a košarka će postati jedan od najpopularnijih sportova na svetu.

INFO:

Početak snimanje: 2014
Kraj snimanja: 2020
Režija: Ivica Vidanović
Scenario: Aleksandar Miletić
Produkcija: Cinnesport
Izvršna produkcija: Cinnesport