CinneSport

Film: BOSNA

Bosna, ime koje na prvi pogled znači samo jedno, a koje zapravo može da se tumači na milion načina. Koje u sebi nosu svu moguću kontroverzu i višeznačnost, slojevitost i delikatnost kao u delima Meše Selimovića. Geografsko srce ovih naših uzburkanih prostora. Pojam koji je dodatno oplemenila grupa košarkaških entuzijasta i dala mu jedan sasvim novi smisao: Bosna šampion Evrope!

“Bosna je dugo imala preča posla od košarke.”

Bosna je uvek bila u nekom svom nedokučivom kontraritmu, mistična do bola. Dok su Srbija, Slovenija i Hrvatska pičile basket iz snova, Bosna je terala neku svoju šegu, slaveći svoje muzičare, glumce, umetnike, fudbalere... Bosna je dugo imala preča posla od košarke. A onda joj je dopizdilo da bude najgora u košarci u „zemlji košarke“, da bezmalo dve decenije tavori u Republičkoj ligi BiH. U Sarajevo je stigao harizmatični Turčin, kako je Bogdana Tanjevića krstio najtrofejniji jugoslovenski reprezentativac Krešimir Ćosić, i kao košarkaški Rifat Burdžević (Tanjević se s njim poredi), u momačkim danima stao na čelo jedne brigade – zvane KK Bosna. Oni će se boriti i izboriti za slavu jednog grada i ušetati pobednički kroz njegove kapije 6. aprila 1979, dočekani kilometarskim špalirom građana koji su zakitili put od aerodroma do centra. Gle čuda, baš na Dan oslobođenja Sarajeva. Tek tada su košarkaši postali punopravni građani Sarajeva.

“Velikih ludosti nema bez velike ljubavi”

Dugometražni dokumentarni film „Bosna“ je priča o ljudima koji su od nje napravili „naj, naj“ košarkaški klub, vođeni ogromnom ljubavlju prema „Bosni“ i košarci. Velikih ludosti nema bez velike ljubavi, a bila je neviđena ludost i pomisliti da jedan mlad, neiskusan tim, bez stranaca, može da pokori Evropu u kojoj su tada glavnu reč vodili italijanski, španski i sovjetski sastavi. I to iz grada u kojem košarka nije imala bogzna kakvu tradiciju. Košarka se u Bosni i Hercegovini najkasnije zapatila od svih nekadašnjih republika bivše države. Neki od njenih košarkaških pionira učili su o toj igri od učesnika omladinske radne akcije na pruzi Brčko-Banovići, od brigadira iz Beograda, Zagreba i drugih gradova koji su u pauzama između napornih radova zakivali direke sa obručima i igrali basket-bal, sport kome se do tada malo pridavalo značaja, pa čak i malo znalo o njemu.

“Ti si mi bila u svemu naj, naj, naj”

Od svih igrača najčuvenije generacije „Bosne“ samo najbolji među najboljima nije živ: Mirza Delibašić. Otišao je s ovog sveta mnogo pre vremena, kao i njegov brat po košarci Davorin Popović koji kao da je Bosni pevao: “Ti si mi bila u svemu naj, naj, naj”! Boša Tanjević im je dao svoju dijagnozu, ne vezujući je za opaku bolest od koje su skončali: ubeđen je da im je jednostavno puklo srce od muke, da ih je pojelo vreme u kojem nisu mogli da se snađu, baš kao i Krešimira Ćosića. Bili su suviše dobri za ovaj svet.

image

Film: Bosna

Bosna šampion Evrope!

INFO:

Režija: Ivica Vidanović
Scenario: Aleksandar Miletić
Produkcija: Cinnesport
Izvršna produkcija: Cinnesport

Svet sporta — Bez Kompromisa.

Kreativni bord

Kontakt