image

Film:
GLOBAL GAME

priča o ujedinjenju amaterske i profesiolne košarke

Sinopsis:

Dugometražni dokumentarni film “Global Game” je priča o ujedinjenju amaterske i profesiolne košarke, ali pre svega o njenim ujediniteljima: Bori Stankoviću i Dejvidu Šternu.

Do sredine osamdesetih godina prošlog veka, bilo je nezamislivo da profesionalci i ameteri igraju zajedno. A onda je generalni sekretar Svetske košarkaške federacije (FIBA) Bora Stanković, u prisustvu komesara NBA Dejvida Šterna, rekao da je došlo krajnje vreme da „Fiba prestane da smatra američke profesionalce kriminalcima“! Bio je to prvi susret njih dvojice, a Šternu se ta izjava toliko dopala da ju je ponovio i tri decenije kasnije, kada su ga primali u Fibinu kuću slavnih u Ženevi.

Kičmu filma čini ekskluzivni dijalog Stankovića i Šterna, sniman u Ženevi krajem avgusta 2016. godine, u kojem su obojica, korak po korak, skenirali situaciju koja je prethodila ujedinjenju. Ko je bio za, a ko protiv, gde su se održali ključni sastanci, ko je vodio glavnu reč, zašto su Rusi i Amerikanci bili ujedinjeni u stavu da „Global Game“ nije dobar, kako je konačno slomljena opozicija na Fibinom kongresu u Minhenu aprila 1989... Šta im je prošlo kroz glavu kad je „Dream Team“, predvođen Majklom Džordanom, mleo sve pred sobom na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992, dok su se probuđeni kritičari podsmevali njihovom „eksperimentu“.

Dva košarkaška filizofa na posletku analiziraju kakvi su danas efekti „globalne igre“ i zaključuju da su ipak odneli veliku pobedu. Košarka, vođena njihovim idejama, nadilazi granice o kojima su maštali...

Njihovu analizu prate svedočenja mnogih igrača i funkcionera koji su bili svedoci njihovog remek dela.

INFO:

Početak snimanja: 2016
Kraj snimanja: 2022
Režija: Ivica Vidanović
Scenario: Aleksandar Miletić
Produkcija: Cinnesport
Izvršna produkcija: Cinnesport