image
image

Film: SKOK

Sinopsis:

Dugomentražni dokumentarni film „Skok” je priča o zadivljujućem životnom „comebacku” košarkašice Nataše Kovačević, ali i njenoj misiji da kod drugih ljudi, sličnih sudbina, probudi borbeni duh i motivaciju da se prebrode naizgled nepremostive prepreke. Ovaj film je i omaž svima onima koji su joj pomogli da u 19. godini ostane uspravna posle gubitka noge u saobraćajnoj nesreći u Mađarskoj, 7. septembra 2013, ali i da napravi podvig kakav nije zabeležen u istoriji sporta. Njen povratak na košarkaški teren bio je više od svih velikih sportskih „comeback-ova” koji su ušli u anale i postali inspiracija fanova širom planete.

image

U filmu se, u realnom vremenu, prati Natašin povratak košarci, sportu koji je oblikovao karakter i nje i njene porodice. Snimanje je trajalo pet godina u sedam zemalja (Srbija, Italija, San Marino, Francuska, Nemačka, Mađarska i Makedonija) i 13 gradova (Beograd, Vršac, Milano, Monca, San Marino, Rimini, Čezena, Bolonja, Nica, Pariz, Minhen, Đer i Skoplje).

U filmu se, pored ostalih, pojavljuju i francuski košarkaši Boris Dijao i Toni Parker, dugogodišnji generalni sekretar FIBA Bora Stanković, predsednik KS Francuske Žan Pjer Sita, direktor za međunarodne odnose KS Francuske Goran Radonjić, selektor francuske reprezentacije Vensan Kole, lekari iz Ministarstva odbrane Francuske (tu je napravljena sportska proteza za Natašu), generalni sekretar Košarkaškog saveza Jugoslavije (KSS) Dejan Tomašević, nekadašnji golman fudbalske reprezentacije Srbije Saša Stevanović, nekadašnja ambasadorka Francuske u Beogradu Kristina Moro, Natašin brat Ivan, majka Natalija i otac Vukašin, nekoliko medicinskih stručnjaka u Srbiji i Francuskoj (lekara, hirurga, protetičara, fizioterapeuta...) koji su sarađivali sa Natašom, izvršni direktor FIBA-Evropa Kamil Novak, učesnici nesreće u kojoj je Nataša izgubila nogu (njene saigračice, menadžer, treneri...)…

image

Snimano je na nekoliko ekskluzivnih lokacija, među njima su i EvroDizniled u Parizu i Trg Masena u Nici, kao i stari grad na Brdu Titana u San Marinu...

Druga linija filma prati Natašin rad u njenoj Fondaciji i njenu misiju da se oduži svima koji su je bezrezervno podržali kad joj je bilo najteže. Ona dolazi na ideju da nadomak Ambasade Francuske u Beogradu, na mestu gde je rođena jugoslovenska (srpska) košarka, podigne spomenik prvoj reprezentaciji Jugoslavije i njenom selektoru, Francuzu Anriju Helu, koji je radio u Beogradu od 1948. do 1950. Hel je iz Natašine vizure novi simbol prijateljstva Srbije i Francuske, ali i dve košarkaške federacije, srpske i francuske. O njegovom dubokom tragu na razvoj srpske košarke saznaje od počasnog generalnog sekretara FIBA Bore Stankovića, koga je Hel trenirao. Sa izradom spomenika Hel prestaje da bude samo Hel. Spomenik je podignut u sklopu filma i nalazi se na mestu gde je decenijama stajala dotrajala ograda koja je odvajala Crvenu zvezdu i Partizan.

image

Premijera filma bila je zakazana za 8. maj 2020. u „Kombank dvorani“, ali je odložena zbog virusa korona. Distributer filma je distributerska kuća MCF Megacom. Film su podržali Filmski centar Srbije, ministarstva omladine i sporta Srbije i Francuske, košarkaški savezi Srbije i Francuske i Svetska košarkaška federacija (FIBA).

image
INFO:
Režija: Ivica Vidanović
Scenario: Aleksandar Miletić
Produkcija: Cinnesport
Izvršna produkcija: Cinnesport

Kontakt

image

Trejler: SKOK